Onze doelstelling is het bieden van complexe zorg aan ernstig en ongeneeslijk zieke kinderen met een beperkte levensverwachting. Deze zorg wordt gegeven in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Naast het bieden van deze zorg streeft Kinderhospice Binnenveld ernaar kennis op het gebied van palliatieve zorg voor kinderen te ontwikkelen én uit te dragen.
Kinderhospice Binnenveld heeft een landelijke dekking en een voortrekkersfunctie in Nederland. Een kenmerk van de zorg in Kinderhospice Binnenveld is dat het veelal gaat om kortdurende – ofwel respijt- zorg. Dit is complexe zorg ter verlichting van de thuissituatie. Kinderhospice Binnenveld biedt incidenteel ook langdurige zorg aan zieke kinderen.
Werkwijze
In Kinderhospice Binnenveld is 24 uur kinderverpleegkundige zorg aanwezig én beschikbaar. Dus ook ’s nachts. De pedagogisch medewerker begeleidt de ontwikkeling en het spel van de kinderen. Zij doet dit in nauw overleg met de verpleegkundigen. Voor de acute medische zorg kunnen wij te allen tijde terugvallen op twee direct betrokken huisartsen. Overigens blijft de hoofdbehandelaar van het kind, ook wanneer het kind bij ons verblijft, gewoon de hoofdbehandelaar. Ook is er een kinderfysiotherapeut betrokken. In overleg met ouders en verpleegkundigen behandelt zij de kinderen op locatie. Daarnaast beschikken wij over de mogelijkheid om bijvoorbeeld een diëtiste, logopediste en/of maatschappelijk werker in te roepen.
De aanvraag voor een plaatsje in Kinderhospice Binnenveld wordt behandeld door de intake – en planningscommissie.
Via ons digitale planningssysteem kunt u aanvragen voor zorg doen. Door deze zorg tijdig te plannen kunnen wij de zorg aan de kinderen zo goed mogelijk organiseren. Hierbij wordt rekening gehouden met leeftijd, zorgzwaarte en mogelijkheden van de kinderen. Op deze manier voorkomen wij ook dat wachtlijsten ontstaan. Tussentijdse aanvragen proberen wij zoveel mogelijk te honoreren.
Voor specifieke en individuele zorgvragen die buiten de scope van het Kinderhospice vallen verwijzen wij naar collega’s of organisaties zoals het CIZ, MEE, jeugdzorg, het wmo loket van gemeentes of transferverpleegkundigen in het ziekenhuis.