Vrijwilligers

Inleiding

Wat is Kinderhospice Binnenveld zonder vrijwilligers?

Naast ons professionele verpleegkundige- en pedagogische team, zijn er dagelijks vrijwilligers actief in het Kinderhospice.

Samen met onze medewerkers scheppen vrijwilligers een warm, huiselijk en liefdevol klimaat. Mede door de inbreng van de vrijwilligers staan we als Kinderhospice midden in de maatschappij.

Vrijwilligers zijn op veel verschillende gebieden actief bezig: zowel in het huis als in de dagopvang en ook in de tuin.

Naast regelmatig terugkerende activiteiten zijn er ook incidentele activiteiten waar we onze vrijwilligers voor vragen.
Hierbij valt te denken aan het één op één aandacht geven aan een kind, maar ook aan extra hulp bij activiteiten zoals het Tienerweekend of feestdagen, hulp bij het instellen van digitale apparaten of  bij extra schoonmaakklussen.  

Zorgvrijwilligers

In de 24-uurs zorg gaat het om goede verpleegkundige zorg voor de kinderen en hiervoor zijn gespecialiseerde verpleegkundigen in huis.
Daarnaast zijn er gemotiveerde en enthousiaste zorgvrijwilligers, die zich inzetten naast de verpleegkundige- en pedagogische zorg. Zij helpen de verpleegkundigen mee met de dagelijkse zorg, verrichten huishoudelijke taken en helpen mee met activiteiten die tijdens hun dienst gedaan kunnen worden met en voor de kinderen, zoals samen muziek maken, lekker naar buiten gaan, snoezelen, knutselen, iets bakken, voorlezen, noem maar op. Creatief meedenken met de pedagogisch medewerkers wordt erg gewaardeerd.

Vrijwilliger worden

Na een aantal inwerkdiensten naast een andere vrijwilliger en een verpleegkundige, ga je als vrijwilliger zelfstandig aan de slag. Vanzelfsprekend werkt de vrijwilliger altijd onder supervisie van de verpleegkundigen en heeft nooit zelf de eindverantwoordelijkheid.

Dagopvangvrijwilligers

In de verpleegkundige dagopvang gaat het om goede pedagogische zorg voor de kinderen en hiervoor zijn gecertificeerde pedagogisch medewerkers in huis. Daarnaast is altijd een verpleegkundige aanwezig voor de verpleegkundige zorg voor de kinderen.

Enthousiaste dagopvangvrijwilligers ondersteunen onze pedagogisch medewerkers, verrichten huishoudelijke taken en helpen mee met activiteiten. Ook nemen zij, altijd in overleg met de verpleegkundigen, lichte verzorgende taken op zich.
Samen maken zij er een mooie en blije dag van voor onze kinderen.

Kook- en Boodschappenvrijwilligers

Naast de zorg- en dagopvangvrijwilligers hebben wij kookvrijwilligers.
Zij zorgen ervoor dat de dienstdoende collega’s, de zorgvrijwilliger en een aantal kinderen een gezonde maaltijd voorgeschoteld krijgen. Daarnaast heeft het koken ook een ander doel: de etensgeuren en geluiden van het koken geven in huis een huiselijke sfeer en als het mogelijk is, kunnen de kinderen meehelpen met koken. Bovendien geeft het koken op vaste momenten structuur aan de dag wat goed is voor het welzijn van de kinderen.

De kookvrijwilligers worden ondersteund door de boodschappenvrijwilligers. Zij bestellen de boodschappen, stellen de menu’s samen en zorgen ervoor dat de bijbehorende recepten klaar liggen voor de kookvrijwilligers.

Overige vrijwilligers

Voor het onderhoud van de mooie tuin hebben wij tuinvrijwilligers die regelmatig het gazon rondom het huis maaien. 

Tenslotte zijn wij blij met de klusvrijwilligers: handige mensen die ons helpen met diverse klussen en reparaties in en om het huis.