In Kinderhospice Binnenveld zijn er diverse momenten waarop met de ouders, gesproken wordt over de zorg aan hun kind en hun wensen ten aanzien van de zorg. Eigenlijk is dat vreemd. Want de echte cliënten zijn de kinderen zelf. Uiteraard wordt er met hen tijdens hun verblijf veel uitgewisseld, maar niet formeel. Kinderhospice Binnenveld heeft daarom besloten de kinderen op meerdere momenten en voor zover haalbaar, te betrekken in de zorg aan hen en het beleid ten aanzien van de zorg aan hen.
Het eerste formele moment is voorafgaand aan de nieuwe zorgopname. Kinderen, die dit kunnen, wordt gevraagd of zij bij het opname gesprek voor hun verblijf aanwezig willen zijn. Als zij dit willen kunnen zij zelf vertellen hoe het met hen gaat, wat er afgelopen tijde veranderd is en wat hun wensen zijn voor de komende dagen. Bij dit gesprek is ook tenminste één van de ouders aanwezig.
En andere activiteit waarin de kinderen betrokken worden is de Huisraad.
De huisraad bestaat uit een ouderraad en een tienerraad.
Ouderraad
Tienerraad
Kinderhospice Binnenveld kent een Ouderraad. De Ouderraad heeft als taak het behartigen van de belangen van de kinderen en ouders die in het Kinderhospice verblijven alsmede het meedenken en adviseren in zaken met betrekking tot beleid en ontwikkelingen. De Ouderraad komt tenminste driemaal per jaar bijeen, waarvan eenmaal met de Raad van Toezicht.
De echte cliënten zijn de kinderen zelf. Om hen stem te geven over het beleid in de zorg aan hen is de Tienerraad opgericht. De Tienerraad wordt voorgezeten door één van de kinderen van de Tienerraad. Het verslag van de Tienerraadbijeenkomst wordt opgesteld door de projectleider pedagogische zorg. Deze stuurt het conceptverslag eerst naar de tienernotulist en na goedkeuring krijgt de directeur het verslag voorgelegd. Deze koppelt de bevindingen terug naar het team en daar worden verander – en verbeterpunten vervolgens praktisch uitgevoerd. De Tienerraad komt tweemaal per jaar bijeen. Op de volgende Tienerraad worden de notulen gezamenlijk besproken. Ook wordt gekeken of er al acties zijn uitgevoerd of waarom niet.
Klachtenregeling